Een onderzoek-
en ontwerpbureau
gespecialiseerd in
verblijven en wonen.

Atmosfeer

Materiaalgebruik, lichtinval en proporties: samen bepalen deze eigenschappen hoe je een ruimte beleeft. Atmosfeer is bepalend in de Nieuwe Context.

Gevoel

Wanneer je een woonkamer, keuken, winkel of restaurant binnengaat, roept dat altijd een gevoel op. Een gevoel van openheid omdat een ruimte zich wijds en verwelkomend voor je uitstrekt, of een ruimte die juist geborgenheid en knusheid uitstraalt.

Ontwerp

Het daglicht dat op een bepaalde wijze naar binnenvalt, het zicht dat je hebt op de tuin, de hoogte van de plafonds en de vorm bepalen hoe je een ruimte ervaart. Ook het aanwezige materiaal is van invloed. De warmte van een houten vloer of de strakke vormen van staal en glas: ze bepalen hoe een ruimte aanvoelt. Al deze eigenschappen samen vormen de atmosfeer. En juist door die atmosfeer laten we ons in de Nieuwe Context leiden om tot een ontwerp te komen dat past bij de ruimte, maar vooral ook bij haar gebruikers.

Atmosfeer is
een samenspel
van ruimtelijke elementen en subjectieve
ervaring

Subjectief

Gevoel en ervaring zijn altijd subjectief en bij uitstek persoonlijk. Iedereen heeft een eigen idee over wat prettig, gerieflijk of knus is, wat mooi of lelijk is. Soms moet een ruimte spannend zijn en verleiden; soms moet zij juist kalm en gerieflijk zijn. De een houdt van strakke lijnen, de ander van meer natuurlijke vormen. Al deze voorkeuren spelen in de Nieuwe Context een belangrijke rol. De ruimtelijke elementen – materialen, afmetingen, licht – vormen samen met de wensen van de gebruiker de atmosfeer die we in een ontwerp laten terugkomen.

Historische atmosfeer

De atmosfeer wordt ook bepaald door wat er al is: door de manier waarop bestaande ruimtes zijn ingedeeld, door de materialen die zijn gebruikt, maar bijvoorbeeld ook door de voormalige bestemming van een gebouw. In een oude boerderij zie je vaak nog de sporen terug van het vroegere gebruik. De stallen, robuuste houten balken, hoge plafonds of grove bakstenen muren, ze tonen de historie van het pand. Door deze eigenschappen en elementen uit het gebouw te benadrukken en zichtbaar te maken in het nieuwe ontwerp, ademt het zijn oorspronkelijke atmosfeer. Een nieuwe bestemming met behoud van karakter en geschiedenis, en met ruimte voor nieuwe invullingen en gebruikers.

Projecten

Meer projecten waar de verschillende contexten een grote rol spelen.

Contexten

Neem contact
met ons op.

    Boven