Een onderzoek-
en ontwerpbureau
gespecialiseerd in
verblijven en wonen.

Circulair

De tijdgeest vraagt om een andere manier van consumeren, produceren en bouwen. Een terugkeer naar natuurlijke materialen, hout, kalk of leem, is een beproefde methode om duurzaam te bouwen.

Duurzaamheid staat vaak gelijk aan de toepassing van moderne technologieën als zonnepanelen en warmtepompen, maar vaak schuilt de oplossing juist in lessen uit het verleden. In de oude vakwerkhuizen in het Zuid-Limburgse heuvelland, zijn bouwtechnieken en -materialen gebruikt die in de nieuwe context net zo toepasbaar zijn. Een woning gebouwd met hout, leem, kalk, vlas en wol voldoet aan dezelfde eisen als een gebouw waarin ‘reguliere’ materialen zijn toegepast. Natuurlijke grondstoffen vormen een volwaardig alternatief voor beton, gips of kunststof, maar hebben een aanzienlijk kleinere impact op het milieu.

Demonteren

De Nieuwe Context vraagt niet alleen om het gebruik van duurzamere materialen, maar ook om een nieuwe manier van ontwerpen. Het gebouw van de toekomst wordt niet meer gesloopt, maar gedemonteerd. De elementen uit het ‘oude’ gebouw worden zodanig vormgegeven dat ze opnieuw kunnen worden gebruikt als de levensduur van het gebouw op zijn eind loopt.

Hout, leem, kalk, vlas en wol hebbend dezelfde kenmerken als ‘klassieke’ bouwmaterialen, maar hebben een kleinere impact op het milieu.

Elementen

Duurzaamheid is in de nieuwe context een samenspel van natuurlijke materialen en het slim gebruikmaken van energiebronnen. Het is geen strijd tegen de natuur of tegen de seizoenen, maar een behendige wijze om natuurlijke energiebronnen in je voordeel te gebruiken. Door bijvoorbeeld de lichtinval aan de zonnige kant van een gebouw zo klein mogelijk te houden, blijft de binnentemperatuur lager.

Projecten

Meer projecten waar de verschillende contexten een grote rol spelen.

Contexten

Neem contact
met ons op.

    Boven