Een onderzoek-
en ontwerpbureau
gespecialiseerd in
verblijven en wonen.

In het heuvelland van Zuid-Limburg staat deze vrijstaande boerenwoning uit 1850 met stallen en bijgebouwen. Door de vele verbouwingen en toevoegingen oogt de woning nu als een onsamenhangend geheel. Het huis heeft diverse vloerniveaus, losse bouwvolumes en een kakofonie aan gevelmaterialen. De bewoners willen het huis herstructureren en transformeren naar een ruime hedendaagse woning.

Plaats

Sint Geertruid

Jaar

In uitvoering

Contexten

 

In het nieuwe ontwerp worden oude elementen van de woning behouden en hedendaagse structureren en elementen toegevoegd. Het metselwerk blijft staan en wordt geconserveerd. Een staalconstructie ingevuld met houtskeletbouw, geïsoleerd met houtvezelplaten, vormen de nieuwe dragende binnenwanden.

Verbinding

De platte daken tussen de bestaande bebouwing en de galerij zorgen voor verbinding van de verschillende bebouwingen met elkaar. Alle aanpassingen, toevoegingen en correcties blijven zichtbaar: dit zorgt voor spanning in het ontwerp. 

Harmonieuze transformatie: een blank canvas met behouden houten constructies en subtiele integratie

Transformatie

Het bestaande materiaal trekt veel aandacht door veel kleur gebruik en structuur. De oude houten constructie blijft waar mogelijk in zicht. In combinatie met maatwerk meubels en een lichtplan komt alles tot een geheel. De herstructurering en transformatie zorgt ervoor dat alles uiteindelijk een eenheid zal vormen. 

 

Vorig project Volgend project
Boven