Grotwoning Kanne
Uitbreiding
In Kanne, Zuid-Limburg, staat dit bijzondere woonhuis. Het huis is gebouwd met stenen van mergel, een krijtgesteente dat voorkomt in het zuiden van Limburg. Het woonhuis bevindt zich direct naast een mergelwand en in de wand zit een unieke ruimte. Deze afgesloten ruimte wordt gebruikt als een bed&breakfast. Om het woonhuis en de B&B te verbinden is een transparante uitbreiding, een nieuw volume, ontworpen.

Het volume dat tussen de bergwand en de woning is geplaatst bestaat uit 3 onderdelen: 2 bouwvolumes en 1 buitenruimte. De transparante volume komt als het ware los van de bestaande woning. De uitbreiding is zo gepositioneerd zodat er nieuwe binnen en buitenruimtes ontstaan.


“De uitbreiding zorgt ervoor dat de overgang tussen binnen en buiten vloeiend is, en het woonhuis en de grot optimaal worden benut.“
Nieuwe buitenruimte
De uitbreiding is aan één kant tegen de bergwand geplaatst en aan de andere kant tegen het woonhuis, bij de voordeur. Er wordt ruimte gecreëerd tussen de uitbreiding en de achterliggende grot. Hierdoor ontstaat er een schaduwrijke buitenruimte waar alleen daglicht van bovenaf binnenkomt. Deze plek zorgt voor natuurlijke koeling in de zomer en een goede afwatering.


Uitbreiding
De uitbreiding is zo geplaatst dat de glazen voorgevel zowel de ingang voor gasten als voor bewoners is. In de zomer kunnen de vouwpuien aan de voor- en achterzijde open, waardoor er een overdekte buitenruimte ontstaat. In de winter biedt de ruimte een lichte en gezellige plek voor ontbijt of bijeenkomsten, met veel uitzicht op het omliggende landschap: dichtbij enverder weg.
Het volume is een lichte, open ruimte die op natuurlijke wijze de verbinding legt tussen het woonhuis, de achterliggende B&B en de tuin. Doordat het volume transparant is, blijft het zicht op de omgeving behouden. De uitbreiding is een schakel. Dit zorgt ervoor dat de overgang tussen binnen en buiten vloeiend is, en het woonhuis en de grot optimaal worden benut.

Het ontwerp
De begane grond van de uitbreiding bestaat uit een gemeenschappelijke ruimte. Het is een ontmoetingsplek voor de gasten van de B&B en de bewoners van de woning. Op de tweede verdieping van de uitbreiding is een slaapkamer met ensuite badkamer, deze zijn in gebruik van de bewoners.
Het ontwerp benadrukt openheid en licht, waarbij de transparantie van het volume ervoor zorgt dat de toegang tot de grot zichtbaar blijft. Zelfs vanaf de voorzijde. Dit versterkt het gevoel van verbondenheid tussen de verschillende elementen en zorgt voor de fysieke verbinding tussen verleden en heden. Het natuurlijke, historische karakter van het mergel blijft bestaan, ondanks dat er hedendaagse materialen zijn toegevoegd.


Uitvoering
Door de toevoeging van het volume is er nog steeds contact met de grotwoning, en door het natuurlijke materiaalgebruik blijft het warm en comfortabel. Het massieve gedeelte is opgebouwd uit betonblokken en afgesmeerd met een betonstuc laag. Tevens zijn tussen de bergwand betonblokken van ecologische silicaat-schuimkorrels aangebracht die zorgen voor isolatie, ook wanneer de mergel heel vochtig is. Om de massieve wand te maken moest de bergwand worden gevormd naar de nieuwe aanbouw. De opbouw van het transparante gedeelde is heel eenvoudig: houten balken waarop met houten multiplex platen een vloer is gemaakt en ook aan de onderzijde met multiplex platen is afgetimmerd en transparant gebeitst.