Een onderzoek-
en ontwerpbureau
gespecialiseerd in
verblijven en wonen.

Levens­loop bestendig woon­huis Ospel
Nieuwbouw

Het Midden-Limburgse dorp Ospel staat bekend om zijn vele agrarische bouwwerken zoals stallen en boerderijen. Het ontwerp van deze schuurwoning, die levensloopbestendig ontworpen is, is hier een verwijzing naar. Alle functies – slaapkamer, keuken, badkamer, berging, etc. – zijn samengebracht in één gedeelte van het huis. Hierdoor ontstaat er een grote, open leefruimte en is er vanuit alle kamers contact met de tuin. Met een kleine ingreep is er bovendien de mogelijkheid om een extra slaapkamer te maken.

Ook duurzaamheid speelt een wezenlijke rol in het bouw- en ontwerpproces, waardoor er voor is gekozen om de woning op te bouwen uit CLT. In de woning zijn de kozijnen gemaakt van Accoyahout en zijn alle latten op het dak en tegen de gevel behandeld met een zwarte ecologische lijnolieverf.

Door te werken met een samenspel van vaste begroeiing uit de regio en eenjarige planten ontstaat er een grote biodiversiteit in de ruime achtertuin. De regen wordt opgevangen in een wadi: een kuil met moerasplanten die zorgt voor een natuurlijke afvoer van het hemelwater. De speels aangelegde paden volgen natuurlijke vormen en zijn gemaakt van Limburgs bont, een lokale kiezelsoort.

Vorig project Volgend project
Boven