Een onderzoek-
en ontwerpbureau
gespecialiseerd in
verblijven en wonen.

Deze oude carréboerderij met monumentale gevel was enkele jaren geleden met recht een ruïne te noemen. Er stonden nog maar enkele muren overeind. Bijzonder is dat dit een persoonlijk project is van Joey Rademakers – medeoprichter van De Nieuwe Context – en zijn partner Renske Bouten. Het wordt hun eigen woning en atelier.

Plaats

Limburg

Jaar

2024

Contexten

Een belangrijk uitgangspunt bij de renovatie is dat zij het zoveel mogelijk duurzaam willen doen. Hergebruik van bestaande materialen is daarbij essentieel. Met de mergelblokken uit de oude schuur en veldbrandstenen trokken ze bijvoorbeeld de buitenmuren opnieuw op.

Materiaalgebruik

Het zaaggruis van de mergelblokken zijn gebruikt om een speciale kalkmortel te maken. De buitenzijde van de opnieuw opgemetselde muur is geïsoleerd met panelen van houtvezel en ecologische lijm. De draagconstructie van de woning is opgebouwd uit Cross Laminated Timber (CLT): kruislings verlijmde lagen vurenhout.

Door gebruik te maken van hout als isolatiemateriaal, ontstaat er een prettig binnenklimaat. ​

Van buitenaf gezien lijkt het atelierhuis op een traditionele boerderij. De witte gevel en de groene dubbele deuren naar de binnenplaats geven het geheel een authentieke uitstraling. Bij binnenkomst komt u echter in een moderne woning met weinig scheidingswanden en veel lichtinval. De typologie van boerderijen werd overgenomen.

Isolatie

De isolatiematerialen die gebruikt zijn in dit project zijn ademend, zorgen voor een comfortabel binnenklimaat en reguleren het vocht in de woning. “Op dit moment worden huizen vaak gebouwd als een aquarium: volledig luchtdicht. Dat betekent dat je airco’s en ventilatieapparatuur nodig hebt om de temperatuur, luchtvochtigheid en frisse lucht te regelen. En als de warmte in de zomer eenmaal binnen is, verdwijnt deze niet snel uit het huis. Bij deze manier van isoleren is dat anders. Door papierpulp en zout in de dakisolatie te gebruiken, kan de warmte weer ontsnappen als het ’s nachts afkoelt.”

Zoals een echte boerderij een combinatie is van wonen en werken, zo overlappen bij de Witte van Heer deze functies elkaar. Vanaf de eettafel zie je zowel de keuken als de woonkamer. Hetzelfde principe geldt ook voor de bovenste verdieping. Er is dus geen duidelijke scheiding tussen de verschillende kamers.

Vorig project Volgend project
Boven