Een onderzoek-
en ontwerpbureau
gespecialiseerd in
verblijven en wonen.

Woon- & atelier­boerderij Maastricht
Herstructurering

Deze oude carréboerderij met monumentale gevel was enkele jaren geleden met recht een ruïne te noemen. Er stonden nog maar enkele muren overeind. Bijzonder is dat dit een persoonlijk project is van Joey Rademakers – medeoprichter van De Nieuwe Context – en zijn partner Renske Bouten. Het wordt hun eigen woning en atelier.

Een belangrijk uitgangspunt bij de renovatie is dat zij het zoveel mogelijk duurzaam willen doen. Hergebruik van bestaande materialen is daarbij essentieel. Met de mergelblokken uit de oude schuur en veldbrandstenen trokken ze bijvoorbeeld de buitenmuren opnieuw op. Het zaaggruis van de mergelblokken gebruikten ze om een speciale kalkmortel te maken. De buitenzijde van de opnieuw opgemetselde muur is geïsoleerd met panelen van houtvezel en ecologische lijm. De draagconstructie van de woning is opgebouwd uit Cross Laminated Timber (CLT): kruislings verlijmde lagen vurenhout.

Door gebruik te maken van hout als isolatiemateriaal, ontstaat er een prettig binnenklimaat. Het materiaal ademt en zorgt ervoor dat het ’s winters gerieflijk warm is en in de zomer afkoelt als de buitentemperatuur ’s nachts daalt.

Volg de werkzaamheden aan ‘De Witte van Heer’ via Instagram.

Regio: Limburg
Fase: In uitvoering
Vorig project Volgend project
Boven